BÉRLET vagy Lízing?Néhány ritka kivételtől eltekintve haszongépjárműveket nem a teljes vételár kifizetésével szereznek be a vállalkozások, hanem valamilyen finanszírozási konstrukció igénybe vételével. Szerencsére napjainkban már több jól bevált finanszírozási megoldás közül is válogathat, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik pénzügyi terméknek mik a főbb jellemzői, illetve előnyei.

Lízing tréning pár percben!

Operatív lízing (tartós bérlet)

Az operatív lízing (tartós bérlet) azoknak ajánlható, akik a lízingtárgyat a futamidő lejáratát követően nem kívánják tovább használni, vagyis nem a tulajdonszerzés a cél. Ennél a konstrukciónál a futamidő végén a tulajdonjog a lízingbeadónál marad. A lízing időtartama 12-60 hónap.

Operatív lízing előnyei:

  • a lízingdíjak teljes összege a futamidő alatt költségként számolható el, ezáltal adóalap-csökkentő hatása van,
  • a lízingtárgy mérlegen kívüli tétel, amely kíméli a vállalkozás beruházási keretét.

Nyílt végű pénzügyi lízing

A nyílt végű pénzügyi lízing esetében minimális indulóköltségek mellett is megvalósíthatók a tervezett eszközbeszerzések, mivel a beruházáshoz kapcsolódó áfafizetési kötelezettség eloszlik a teljes futamidő alatt.

A futamidő alatt az eszköz feletti tulajdonjog a lízingbeadónál van, azonban a lízingbevevő könyveiben szerepel, így az értékcsökkenést is a lízingbevevő számolja el. A futamidő végén a lízingbevevő eldöntheti, hogy él elővásárlási jogával és a szerződésben rögzített maradványérték megfizetésével megszerzi a lízingtárgy tulajdonjogát, vagy él a vevőkijelölési jogával, és harmadik fél részére maradványértéken közvetlenül értékesítik a lízingtárgyak, vagy visszaadja az eszközt a lízingbeadónak. A lízing időtartama 12-60 hónap.

Nyílt végű pénzügyi lízing előnyei:

  • a beszerzési ár áfatartalmának összegét a lízingbevevőnek nem a finanszírozás kezdetekor, hanem a futamidő alatt kell megfizetnie, és azt az egyes lízingdíjak tőkerészéhez kapcsolódva rendezheti,
  • amennyiben a futamidő végén a lízingbevevő él elővásárlási jogával, a maradványérték kifizetésével megszerezheti a lízingtárgy tulajdonjogát.

Zárt végű pénzügyi lízing

A Zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő alatt az eszköz feletti tulajdonjog a lízingbeadónál van, azonban a lízingbevevő könyveiben szerepel, így az értékcsökkenést is a lízingbevevő számolja el. A futamidő végén a lízingbevevő az utolsó lízingdíj megfizetésével automatikusan megszerzi a lízingtárgy tulajdonjogát.

Azoknak ajánljuk, akik a lízingtárgyat a futamidő lejáratát követően is használni kívánják. A beszerzési ár áfatartalma a futamidő elején befizetendő, és a lízingbeadó által kiállított számla alapján teljes egészében visszaigényelhető. A lízing időtartama 12-60 hónap.

Zárt végű pénzügyi lízing előnyei:

  • a lízingtárgy a futamidő végén maradványérték megfizetése nélkül kerül a lízingbevevő tulajdonába,
  • az áfafizetési kötelezettség, illetve visszaigénylés a futamidő elején esedékes.

A nyílt végű lízing három opciója több megfontolásra érdemes problémát is felvet. Ennél a konstrukciónál a képzett maradványérték a lízingbeadó kockázatának csökkentése érdekében lényegesen kisebb szokott lenni, mint az eszköz valós piaci értéke. Ezért az ügyfeleknek a futamidő végén a tulajdonjogot nem éri meg átengedni a lízingbeadónak. A tulajdonjog megszerzése esetén viszont az adóhatóság vélelmezheti, hogy már a szerződés megkötésekor erre irányult az ügyfél szándéka, és csak azért választotta a nyílt végű lízinget, mert kedvezőbb feltételeket kínál, mint a zárt végű lízing, például az áfa visszaigényelhetőségét. Ezért az adóhatóság kérheti a teljes könyvelés revízióját, és akár büntetést is kiszabhat. A harmadik opció esetén a kijelölt vevőnek a képzett maradványértéken adják át a tulajdonjogot, ami lényegesen kisebb a valós piaci értéknél. Márpedig a törvény szerint a termékek csak valós piaci értéken cserélhetnek gazdát. Ezzel ellenkező esetben adóelkerülés állhat fenn, amiért szintén büntetést szabhat ki az adóhatóság.

 

Segítünk Önnek megtalálni vállalkozása számára legkedvezőbb konstrukciót!

Annak érdekében, hogy Ön a legkedvezőbb feltételekkel vásárolhassa meg munkaeszközét segítünk megtalálni a legkedvőbb finanszírozási feltéteket. Finanszírozó partnereinkkel együttműködve a teljes folyamat lebonyolításának terhét is levesszük a válláról! Kérje ajánlatunkat!

 

TENDIX TRUCK - TENDIX HUNGÁRIA Kft., +36 20 556 7725,  tendixtruck@tendixtruck.hu

 

Tendix Truck Kft.

H2220 - Vecsés, Széchenyi utca 115.
(Széchenyi utca és Vághy Kálmán utca sarka)